Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ – ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Η νέα συμφωνία δανειστών και κυβέρνησης διευρύνει ακόμα περισσότερο το ωράριο των καταστημάτων, καθώς απελευθερώνει για 32 Κυριακές το χρόνο τη λειτουργία όσων βρίσκονται δήθεν σε «τουριστικές» περιοχές. Στην πραγματικότητα καταργεί την Κυριακάτικη Αργία, υπονομεύοντας τα συμφέροντα εμποροϋπαλλήλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή, «κλείνει το μάτι» στις πολυεθνικές και στις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς ενισχύει το ήδη υπάρχον ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.
Η Κυριακή ως μέρα αφιερωμένη στην ανάπαυση αλλά και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό και εργατικό δικαίωμα, με ρίζες σε αγώνες του παρελθόντος αλλά και στην ελληνική  παράδοση. Παράλληλα, η Ολομέλειας του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 100/2017 υπενθυμίζει στην Πολιτεία τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής.
Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται:
«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κλπ) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και του από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.
Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).
Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21).
Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένειά τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».
Η ΓΣΕΕ και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, καλούμε την κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος στη κατάφωρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο βωμό του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης, τα οποία αποτελούν τις τέλειες δικαιολογίες, αλλά δυστυχώς όχι την αλήθεια πίσω από αυτές. Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, δεν είναι το πρόβλημα. Η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα και ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών που ολοένα συρρικνώνεται, είναι οι λόγοι που αποθαρρύνουν τον καταναλωτή από το να επισκεφθεί τα καταστήματα και να ψωνίσει.
Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δε θα τονώσει μια αγορά η οποία εδώ και χρόνια φυτοζωεί, αλλά θα ανοίξει το δρόμο προς την επικράτηση συνθηκών ολιγοπωλίου. Ο εργαζόμενος που πλήττεται, είναι σήμερα ο φίλος ή το μέλος της οικογένειας σου που θα λείπει από το Κυριακάτικο τραπέζι. Ο ίδιος εργαζόμενος, αύριο θα είσαι εσύ.
Είναι η ώρα να πάρεις θέση κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας ένα μεγάλο ΟΧΙ. Υπόγραψε και εσύ το ψήφισμα, χρησιμοποιώντας το mail σου.
Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ – ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ!!!
Ψηφίστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου